В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Други > 22% от младите искат да напуснат България
22% от младите искат да напуснат България
Неделя, 22 Септември 2013 16:57

Източник: Actualno.com


Според данни от социологическо изследване за познанията на младите хора в България за диктатурата, разработено от център "Хана Аренд" и финансирано от Европейския парламент, 76% от младежите у нас не знаят нищо за лагера край Ловеч.

Социологът Васил Кадринов коментира, че близо 18% от младежите в страната искат да живеят по времето на Тодор Живков. Само 31% избират да живеят при демокрацията след 1989-а година, а 22% желаят да напуснат България, което е изключително тревожно.

30% не свързват с нищо Берлинската стена, 62% не знаят причината за смъртта на Георги Марков, 41% не могат да преценят каква е била ролята на ДС при комунистическия режим.

30% не знаят в кой град се намира Европейския парламент, а половината не могат да преценят дали съветската армия в България е била окупатор или освободител. Според 41% забогателите след 1989-а година са мафиоти и мутри.

В своя декларация правозащитници, социолози, историци и литературоведи настояват българският комунизъм да влезе в учебните програми на просветното министерство. Те призоваха още министерството да включи в програмата по литература "Задочни репортажи за България" на Георги Марков и други творби на автори, преследвани преди 1989-а г.
 

 
© 2024 referati.com