В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Други > На училище от 1 септември
На училище от 1 септември
Сряда, 15 Декември 2010 10:11

Първият учебен ден да е на 1 септември вместо по традиция на 15 септември, ще бъде подложено на национална дискусия за промяна в графика на учебното време. Това заяви просветният министър Сергей Игнатов вчера, пише Монитор.

Много са аргументите за и против дали учебната година да започва от 15 септември, подчерта Игнатов. Той припомни защо исторически е избрана тази дата за първия школски звънец: „България е започвала учебната година на 1 септември, но земеделското правителство въвежда 15-и, за да участват учениците в прибирането на реколтата.”

Според министъра най-силният аргумент училището да започва в средата на първия есенен месец е именно благоприятният климат в страната.

„В България не е толкова студено, колкото е в Германия. Там ваканциите и учебното време са много по-различни”, посочи Игнатов. Според него, ако учебната година започва по-рано, ощетени ще са децата на интелектуалците. Мотивът е, че в началото на месеца започват най-големите културни фестивали като „Аполония” в Созопол.

За по-кратката лятна ваканция аргумент е международното проучване PISA, в което страната ни заема незавидно място в компонента разбиране на текстове, таблици и карти. Тези плашещи резултати би трябвало да разтърсят преди всичко родителите. Безспорно има нужда от повече учене, смята Сергей Игнатов.

България е сред страните със средно разпределение между ваканциите и учебните дни. Страната ни е със сравнително дълги почивки, но не сме рекордьори по този показател, сочи справка на МОМН. Сравнение между дължината на ваканциите между различните европейски страни е задачата, която просветното министерство възложи на най-активните ученици в интернет протестите срещу краткия отдих покрай празниците. Просветното министерство твърдо отрича да изпълни желанието на протестиращите гимназисти за почивка на 3 януари. „Въобще не ми се е размекнало сърцето, защото по никакъв начин не сме ги ощетили. Училището е задължение. Ние не сме нито стадо и нито номади. България не е стан, тя е държава и има правила”, отсече Игнатов.

Междувременно в министерството постави на дневен ред проблема за оскъдните стипендии на гимназистите, които повече от 10 години са заковани на 21 лева.

„Този проблем наистина е нерешен и спешно се налага да предприемем мерки. Парите са толкова оскъдни, че даже не можем да ги наречем стипендия”, смята министърът на образованието. Планът му е средствата за отличен успех да се увеличават постепенно още от следващата година, като в края на мандата да достигнат размера на студентските стипендии. В момента най-високите оценки в Софийския университет „Св. Климент Охридски” се поощряват със 70-90 лева. Максималната сума се дава само за успех „Отличен” (6). „Повишаването няма да засегне кой знае колко бюджета въпреки кризата”, каза Игнатов.

 
© 2024 referati.com