В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Други > Психолози: Отличниците започват, тройкаджиите побеждават
Психолози: Отличниците започват, тройкаджиите побеждават
Четвъртък, 18 Септември 2008 14:09
Източник: netinfo.bg

Тройкаджията смело се втурва в нови и рискови начинания, не се страхува са излезе извън рамките на собствената си компетентност, тъй като дори не подозира колко голямо е неговото незнание.

Някои деца винаги постигат отлични резултати в училище, а на други все нещо не им достига. Но пораснали именно те стават лидери. Защо блестящият старт невинаги е залог за успехи в по-нататъшния живот!? Възможните отговори са няколко.

Пленник на чуждите очаквания
Стремежът всичко в живота да се прави за "отличен" се заражда още в ранното детство. Това е една от типичните прояви на юношеския максимализъм - расте способното дете, всички го хвалят, радват му се и постепенно то също започва да се радва на себе си. То иска да прави всичко по-добре от останалите - а ако не може, предпочита въобще да не го прави.
Така човек става своеобразен пленник на чуждите очаквания. Всички очакват от него успех и той/тя с всички сили се старае да оправдае тези очаквания, обясняват психолозите.
В живота обаче има и провали. Те безспорно са неприятни, но не са повод за изпадане в депресия или изчезване на желанието и волята. Именно това обаче може да се случи с отличника, който няма опит с пораженията и загубите.
Пораснал, такъв човек най-често е много предпазлив и внимателен - той не рискува да носи тежестта на лидерството, а предпочита да бъде помощник, експерт, аналитик. Той не е в състояние да взима решения в условия на недостиг на информация.
Отличникът първо трябва да анализира всичко, да го обмисли. Той не си и помисля да излезе от границата на своята компетентност и затова се страхува да не реши задачата неправилно. Отличникът върви по строго установения път и не може самостоятелно да завие в едната или другата посока.

Който пие шампанско...
Съвсем друго е при тройкаджията: той от ранно детство знае какво представлява неуспехът. Често е срещал трудности при разрешаването на различни задачи, временно е понижавал своя статус, но се е справял с трудностите и неудобствата и се е радвал на постиженията. Всичко това го е направило гъвкав и психологически устойчив, изтъкват психолозите.
Тройкаджията смело се втурва в нови и рискови начинания, не се страхува са излезе извън рамките на собствената си компетентност, тъй като дори не подозира колко голямо е неговото незнание.
Бившият "среден" ученик смело се хвърля във водовъртежа на събитията и печели, докато отличникът предпочита да не рискува да се окаже в ролята на дилетант и... "не пие шампанско".
Тройкаджията не се страхува, че може да "бледнее" - на него му е все едно какво си мислят за него останалите. Той е свикнал с това, но пък именно то го прави социално независим.
Според психолозите, основните качества, които правят тройкаджията успял човек, са три - вътрешна независимост от мнението на другите, гъвкавост и наличието на цел.

Примерът на барон Мюнхаузен
Може ли отличникът да се промени? Да, но няма да бъде лесно. Първото, което трябва да направи, е да се погледне отстрани и да поговори със самия себе си. За тази цел е полезно да се води дневник, препоръчват специалистите.
Препрочитайки старите си записки, опитайте се отстрани да разберете какви сте и какви искате да станете. В психологията този подход се нарича рефлексия.
По-примитивен вариант е разглеждането на старите снимки: "Ето какъв съм бил някога, не такъв като сега! Какво исках тогава? За какво мечтаех? Защо не се получи?".
Вторият път е диалог с някого за себе си. Разбира се, препоръчително е събеседникът ви да бъде опитен психолог. Опитайте се заедно да поразмишлявате защо не сте успели да се реализирате във всичко, което сте искали.
Третият вариант е сами да си задавате въпроси: какво в моя живот не е добре, какво ми пречи да направя това, което никога не съм правил? И накрая какво искам да направя за себе си?
Ако успеете да осъзнаете до какво може да ви доведе страхът от неуспех, ще откриете в себе си сили за пробив, категоричните са психолозите.
 
© 2024 referati.com