В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Други > Батак - мит или реалност
Батак - мит или реалност
Четвъртък, 26 Април 2007 19:42
Източник: Actualno.com. Автор - Татяна Павлова

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?...

...Като ги изклаха, чичо, аз видях...
С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;
а пък ази плачех, па ме беше страх...

                                                     Иван Вазов


*     *     *     *

 

А знае ли фондация "Памет, отговорност и бъдеще" Батак? Знае ли фондация "Роберт Бош" Батак?

Да, със сигурност знаят, чували са... сигурно затова и са решили преди година да сложат началото на проекта "Митът Батак", имащ за цел да ревизира българската история и по-специално зверското клане в Батак и последвалото го опожаряване по време на Априлското въстание от турците.

А не сме ли преживявали достатъчно исторически ревизии, наложени от силата и властта на световното господство, че имаме нуждата и от още една и то в свободни времена.

Във времена и на територия, в които се смята, че робството отдавна, отдавна е забравено и отхвърлено, забранено.

Във времена, в които е малко смешно дори да се спомене за него, някои се опитват да наложат духовно такова. Появяват се организации, които решават, че е необходима "реституция на историята в европейски контекст" заради разширяването на ЕС, че това да знаеш историята си е "демонизиране на Исляма и в частност на мюсюлманското население в страната".

А защо тогава не ревизираме и реституираме немската и дори световната история, да изтрием името на Хитлер или по-скоро да му дадем ролята на митологичен герой?
Защо да не пренапишем историята, така че да е удобна за всички и да не се създават "общоевропейски проблеми"?

"Митът Батак". Мит?! Та "мит" е народно предание, легенда, разказ за свръхестествени същества и измислени действия.

Да, на някой може да му се струва свръхестествено да ликвидираш над 3 000 души, а след това да ги запалиш.

Да отиде тогава до Батак и да види с очите си тленните останки на над 1 900 българи, отказали да приемат мюсюлманската вяра, поставени пред ултиматума "чалма или брадва".

"Великото превъзходство на Батак се състои не в големината на жертвите, а в неговото историческо значение: неговата жертва предизвика войната за освобождението, жертвата на другите - остана безплодна... Батак има обаяние нещо като на българска Голгота..." е казал Вазов.

Всеки един исторически факт притежава свои място, роля и сила в огромното понятие "световна история".

Отделните епохи си имат своите племена, етноси, народи, отделни личности, които със своите качества - добри или лоши, са променяли хода и нагласата на времето и ситуациите.

На фона на това естествено стечение на обстоятелствата е нелепо да се появяват хора, организации, институции, които да се опитват да си намерят причина да осъществят поръчковите си "мисии" срещу големите суми, които им се плащат.

Нелепо е просто някой да си помисли и за момент дори, че може да промени историята след мига, в който тя вече се е случила.

 
© 2024 referati.com