Кандидатстудентски

В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS няма да бъде таксуван, но и няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > Парите за образование през 2011 година без промяна
Парите за образование през 2011 година без промяна
Петък, 26 Март 2010 12:42

Източник: Actualno.com

Би било убийствено да се намаляват още парите за образование и наука. Това каза Огнян Стоичков, председател на Комисията по образование в НС, предаде КРОСС.

Той подчерта, че ще настоява парите за образование да не се намаляват за следващата година, а да запазят нивото си от 2010 година.

След година - две бъде въведена и рейтингова система за оценка на университетите, която ще е база за определяне на размера на държавното финансиране на учебните заведения.
На въпрос как могат да бъдат мотивирани работодателите да финансират образованието, да помогнат на университетите Стоичков отговори, че "е в интерес на работодателите  да разполагат с качествена и обучена сила. Работодателите обаче нямат гаранции, че когато осигурят договор за обучение и стипендия на студентите, кандидат-висшистите няма да заминат за чужбина на третата година. Затова бизнесът има нужда от подкрепа от държавата".

"Аз предлагам фонда за банково студентско кредитиране в размер на 40 милиона лева да послужи за обезпечение при неизпълнение на договор за ученичество от студентите. След това държавата ще прецени как да си възстанови обратно парите, които е платила на работодателите, от студентите или от университетите.

Действително бизнесът е много важен и ако това не се разбере във висшето образование, то ще си остане на нивото от 1956 година, когато разчиташе само и единствено на държавата. Държавата в европейски мащаб, а и в български мащаб, няма сили да отделя достатъчно пари за висшето образование. Това означава да се създадат нормални условия за тези, които желание да намерят една законово уредена среда да инвестират и техните интереси да бъдат гарантирани", допълни Стоичков.

 

 
© 2020 РЕФЕРАТИ ЕООД